Svenskar påverkar i Finland!

Den 20 oktober åkte fyra medlemmar från svenska JAG till Esboo i Finland. Målet med resan var att visa företrädare, politiker och media i Finland möjligheterna med personlig assistans och den skillnad det innebär jämfört med institution

I Finland finns inte pesonlig assistans. Valet när det gäller insatser för personer med intellektuella funktionsnedsättningar är fortfarande de gamla anstalterna eller nyare handikappbostäder. Svenska föreningen JAG har sedan fem år tillbaka en systerförening här i Finland. Vi är en grupp personer med flera funktionsnedsättningar och intellektuella nedsättningar som kämpar för att få tillgång till assistans. Vi har startat en pilotverksamhet med medlemmar, som har fått personlig assistans för delar av sitt behov. 

Det var ett stort gäng som tog färjan från Sverige till Finland för att påverka. Från svenska föreningen JAG åkte medlemmarna Sabina Hosseinbor, Patrik Haase, Victor Endom och Ronny Larsson. I sällskapet fanns också svenska föreningens verksamhetschef Cecila Blanck, samt riksdagspolitikern Bengt Eliasson (Fp). Tillsammans berättade de om föreningen JAG, om hur det svenska systemet med assistans fungerar - samt om vilka stora fördelar det innebär att ha personlig assistans. Resan innebar även en möjlighet för svenska och finska medlemmar att träffas och byta erfarenheter. 

- Uppdraget var att inspirera de finska medlemmarna att våga kämpa för att få personlig assistans, säger Sabina Hosseinbor. 

Svenska

Lägg till ny kommentar

Dela |
JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar, varav en avser den intellektuella förmågan. JAG arbetar för att medlemmarna ska kunna leva sina liv fullt ut, på sina egna villkor, med bästa möjliga personliga assistans. JAGs assistanskooperativ styrs av medlemmarna och drivs utan vinstintresse.