Nämä asiat otamme puheeksi kun kansanedustaja käy kahvilla

Image
Viisi henkilöä kahvipöydän äärellä JAGin toimistolla.

 

JAG-yhdistyksen puheenjohtaja Ida Westerlund kävi kiintoisaa keskustelua henkilökohtaisen avun käyttäjien arjesta ja tämänhetkisistä haasteista kansanedustaja Johan Kvarnströmin kanssa. 

Kun kahvipöydän äärelle sattuu vaikutusvaltainen päättäjä, nostamme tietenkin voimavararajauksen aiheuttamat hankaluudet esiin. Vammaislainsäädännössä edelleenkin esiintyvä voimavararajaus jättää vaikeasti kehitysvammaiset ihmiset ja ihmiset joilla on heikentynyt kommunikaatiokyky ilman henkilökohtaista apua. Tämä heikentää näiden ihmisten osallisuutta merkittävästi, ja rajoittaa mainitun ryhmän mahdollisuuksia päättää omasta asumisestaan. Muistutimme siis jälleen YK:n tekemistä huomautuksista Suomen lainsäädännöstä, kun tulee kehitysvammaisten asumiseen ja henkilökohtaiseen apuun.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ida kertoi omien kokemuksien perusteella, kuinka olennaista on, että hän saa asua omassa kodissaan ja päättää omista asioistaan - ja miksi kaikilla tulisi olla tämä sama valinnanvapaus niin suurissa kuin pienissäkin asioissa. Ida päättää itse mitä ja milloin hän syö, kenet hän kutsuu kotiinsa, lemmikeistään ja nukkumaanmenoajoistaan. Tämänkaltainen vapaus ei yleensä toteudu ryhmämuotoisessa asumisessa - ja siksi onkin niin ratkaisevaa että löytyy vaihtoehtoja!

Avasimme myös, kuinka pahasti henkilökohtaisen avun käyttäjien arki kärsii, kun hyvinvointialueiden palvelusetelikorvaukset laahaavat perässä. Tämänhetkinen korvaustaso ei aina kata edes avustajan palkkakustannukset, jos avustus tapahtuu esimerkiksi pyhäpäivänä. Saattaa siis syntyä tilanteita, jossa palveluntuottaja ei suostu tuottamaan palvelua tiettyinä ajankohtina, ja tämä rikkoo selvästi avustettavan itsemääräämisoikeutta.

Olemme varsin tietoisia Suomen taloudellisesta tilanteesta, mutta ihmisoikeuksista ei vain voi säästä. Tästä olimmekin erittän yksimieleisiä.

Suurkiitokset käynnistä ja antoistasta keskustelusta Johan! 

 

Kuvassa (vasemmalta): JAG Assistansin toimitusjohtaja Ina Ahlberg, kansanedustaja Johan Kvarnström, JAGin lakimies Erik Munsterhjelm, JAG-yhdistyksen puheenjohtaja Ida Westerlund ja Idan avustaja Frida Enberg.